На одном сайте нашла интересную статью о диете во время ГВ. Информация к размышлению. Статья на украинском языке.
Серед закоренілих міфів щодо грудного вигодовування найбільш часто повторюються міф про спеціальну дієту матері, що годує грудьми. Багато жінок за порадами «доброзичливців» весь період годування грудьми сидять на найсуворішій дієті, не дозволяючи собі ані шматочка смаженого або, скажімо, солоного. Ситуація погіршується ще й тим, що рекомендації з харчування матерів, що годують, розповсюджувані зараз у пологових будинках і дитячих поліклініках, складені на фоні різкого збільшення кількості алергій у маленьких дітей. З перших днів годування маму, що годує, починають обмежувати так, немов вона вже страждає спадкоємною харчовою алергією й обов'язково передала її своїй дитині в спадщину. Однак, насправді, подібні випадки зустрічаються не так вже і часто, а харчова алергія у вигляді діатезу частіше буває в дітей на штучному вигодовуванні, а не грудничків. Тому звичайній середньостатистичній жінці зовсім не обов'язково дотримуватися таких суворих правил. Так чого ж нам варто боятися при грудному вигодовуванні?
Уявна небезпека
Під час годування грудьми раціон жінки може нічим не відрізнятися від її звичайного раціону. Оскільки вагітність, пологи й грудне вигодовування — це природні фізіологічні процеси, то їх успішність не може бути кардинально пов'язана з дієтою жінки. Дійсно, ще жоден з ссавців, будь то коза, горила або вовчиця не змінили свою дієту після пологів! У цьому значенні люди, які належать до ссавців, та мало в чому від них відрізняються. Тому, мати, що годує, може харчуватися так само, як вона харчувалася під час вагітності.
Але ж вагітним теж радять дотримуватись дієти? Звичайно, радять, харчування повинне бути різноманітним, повноцінним, повинне містити побільше натуральних продуктів і поменше всякої хімії. Вибачте, але ці рекомендації можна дати будь-якій людині, яка почала замислюватися про свій раціон. Можливо, вагітність — це привід задуматися про здоровіше харчування й відмовитися від деяких своїх звичок. Але відмовлятися й обмежувати себе варто тільки в міру того, як жінка готова відмовитися від цього назавжди. Набагато важливіше подбати про різноманітність, вживаючи всі продукти й орієнтуючись на гострі харчові бажання. Так само можна харчуватися й у період годування грудьми.
А як же бути з продуктами, через які дитину може «пучити»? До списку подібних продуктів відносять й капусту, й чорний хліб, й всі бобові, й багато чого іншого. Насправді прямого зв'язку між тим, що мама їсть, і складом молока — немає. Молоко — рідина дуже складного складу, концентрація кожного компонента в ньому визначається внутрішніми механізмами лактації. Молоко синтезується з компонентів крові та лімфи, а не із вмісту маминого шлунку. Тільки штучні добавки в харчуванні, типу хімічних барвників, або ліків потрапляють у грудне молоко без зміни й те, концентрація деяких з них сумірна з концентрацією в крові матері, а інших набагато нижче. Ніяка капуста в молоко не потрапляє й тому «пучити» дитину від неї не може.
Тоді що ж відбувається, коли дитина дійсно реагує на який-небудь продукт? У половині випадків, безстороння оцінка ситуації, ( зокрема повторення годування мами підозрілим блюдом через тиждень) показує, що ніякої реакції не було, дитина реагувала на щось інше, наприклад, на зміну погоди. В інших випадках дійсно є індивідуальна реакція на продукт, причому не в дитини, а, насамперед, — у мами. Не всі продукти ми перетравлюємо однаково добре. Є продукти, які в мами викликають печію, метеоризм, послаблюють або кріплять. Залежно від сили реакції відбуваються ті або інші зміни в крові матері, частина з них може позначитись й на складі молока. У цьому випадку дитина може відреагувати на ці зміни, а може й ні. Кожна пара мати-дитина індивідуальна. Можливо, через якийсь час мама виявить, що при харчуванні певним продуктом, наприклад, тією ж капустою, у її дитини підвищується газоутворення або стає неспокійним сон. Як правило, таких продуктів лише один чи два, причому в однієї й тієї ж мами різні діти можуть реагувати на різні продукти. Вгадати заздалегідь, який це буде продукт дуже складно. Наприклад, мені регулярно зустрічаються мами в яких дитина неадекватно реагує не на продукт, а на певний рецепт, наприклад, м'ясо тушковане з часником або капусту, тушковану з грибами. Заздалегідь забирати весь список з харчування нерозумно, тому що так можна конкретно збіднити раціон мами, що годує. Тому більш грамотним є звичайне спостереження, методом проб і помилок. Можливо, маля зовсім не буде реагувати на капусту, зате змусить маму обмежувати споживання буряка або квасолевого супу.
А що ж робити з продуктами, які нібито різко змінюють смак і запах молока? До них зазвичай відносять цибулю, часник, редьку, кольорову капусту, спеції, що гостро пахнуть й т.п. У традиційних для минулого століття рекомендаціях для мам, що годують, радилось виключити їх зі свого харчування зовсім і використовувати під час відлучення від грудей. Як показала практика все це не більш, ніж вигадка. На смак і запах молока подібні продукти може й впливають, але апетит дітей і частота прикладання до грудей при цьому не змінюється. Для підтвердження цього факту в Англії був проведений такий експеримент: зібрали список з 2 десятків таких продуктів, годували ними матусь і спостерігали за тим, як змінюється частота ссання й обсяг молочка, що висмоктується дитиною, залежно від того, що їла або пила її мама. Виявилося, що з усіх «підозрілих» продуктів на обсяг молока, що висмоктується, вплинули тільки 2. Якщо мами з'їдали часник, то діти висмоктували молока… більше, а не менше, різкий запах часнику їм, виявляється, подобається! Якщо ж мами випивали міцний спиртний напій, то діти смоктали в'яло й могли відмовитися смоктати зовсім. Так що із усього списку продуктів з різким запахом залишився… спирт, яким, я впевнена мама, що годує, і читає цю статтю, харчуватися не буде.
Таким чином, повторимося ще раз, дієта мами, що годує, нічим не повинна відрізнятися від її харчування під час вагітності. Спеціальної дієти треба дотримуватися в особливих випадках, коли мати дитини виражений алергік або родина знаходиться на неповноцінному харчуванні.