Девчонки, я тут такую штуку нарыла в инете
Як повідомило на запит ДПА України Міністерство охорони здоров'я України листом від 27.03.2006 року N 4.40-19/186, до допоміжних репродуктивних технологій (штучного запліднення) належать: ЗІВ - запліднення ін вітро (IVF); ІКСІ - ін'єкція одного спермія в цитоплазму ооцита (IKSI); ІСЧ - інсемінація спермою чоловіка; ІСД - інсемінація спермою донора; ЕТ - ембріотрансфер; сурогатне материнство.
Одночасно слід додати, що згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 04.02.97 № 24, затвердженого в Міністерстві юстиції України 03.03.97 за N 58/1862 «Про затвердження Умов та порядку застосування штучного запліднення та імплантації ембріона (ембріонів) та методів їх проведення» метод екстракорпорального запліднення і перенесення ембріона (ембріонів) у порожнину матки» є одним із методів репродуктивних технологій.
Крім того, у відповідності з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 05.06.07 № 299 «Про затвердження статуту Прикарпатського центру репродукції людини у новій редакції» під екстракорпоральним заплідненням розуміють:
- використання статевих клітин пацієнтів і донорів (яйцеклітини і сперматозоїди);
- проведення сурогатного материнства;
- проведення методик IVF з методикою IKSI (інтрацитоплазматичне введення сперматозоїдів);
- передімплантаційна діагностика;
- редукція ембріонів при багатоплідній вагітності;
- кріоконсервування репродуктивних клітин та ембріонів і ембріотрансфер кріоконсервованих ембріонів.
Вказаний перелік технологій поєднується з переліком, вказаним у вищезазначеному листі Міністерства охорони здоров'я України.
Враховуючи наведене, до податкового кредиту, передбаченого пп. 5.3.6 п. 5.3 ст. 5 Закону, платник податку - жінка може віднести вартість безпосередньо процедури з екстракокпорального запліднення.
Вартість витрат із штучного запліднення, як це передбачено пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону, має бути підтверджено договором, квитанціями, касовими ордерами, платіжними дорученнями тощо, які ідентифікують лікувальний заклад, платника податку та процедуру штучного запліднення.
Щодо витрат, визначених пп. 5.3.4 п. 5.3 ст. 5 Закону № 889, які провадяться у зв`язку із штучним заплідненням, то їх не можна віднести до витрат, передбачених пп. 5.3.6 п. 5.3 ст. 5 Закону № 889. Така позиція викладена у листі ДПА України від 11.04.06 № 2155.
Відповідно до пп. 5.4.2 п. 5.4 ст. Закону № 889, загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата.
Таким чином, за податковим кредитом для компенсації витрат на штучне запліднення (в т.ч. екстракорпоральне) має звернутися жінка, якій здійснювалась така послуга у медичному закладі. У разі відсутності у Вас доходу у вигляді заробітної плати за 2007 рік, права на повернення податку з доходів фізичних осіб з витрат на процедуру штучного запліднення Ви не маєте.